Банан
Банани є одними з найважливіших харчових культур на планеті. Вони походять із сімейства рослин під назвою Musa із Південно-Східної Азії та ростуть у багатьох теплих регіонах світу. Банани є корисним джерелом клітковини, калію, вітаміну B6, вітаміну C, а також різноманітних антиоксидантів і фітонутрієнтів. Існує багато типів і розмірів. Їх колір зазвичай коливається від зеленого до жовтого, але деякі різновиди червоні.
Вуглеводи
Банани є багатим джерелом вуглеводів, які містяться в основному у вигляді крохмалю в незрілих бананах і цукру в стиглих бананах. Вуглеводний склад бананів різко змінюється в процесі дозрівання. Найпоширеніші види цукру в стиглих бананах - це сахароза, фруктоза і глюкоза. У стиглих бананах загальний вміст цукру може досягати більше 16% від свіжої ваги. Банани мають відносно низький глікемічний індекс (ГІ) 42-58, залежно від їх стиглості.
Волокна
Велика частка крохмалю в незрілих бананах – це стійкий крохмаль, який проходить через кишечник неперетравленим. У вашому товстому кишечнику цей крохмаль ферментується бактеріями з утворенням бутирату, жирної кислоти з коротким ланцюгом, яка благотворно впливає на здоров’я кишечника. Банани також є хорошим джерелом інших видів клітковини, наприклад пектину. Частина пектину в бананах є водорозчинною. І пектин, і стійкий крохмаль пом’якшують підвищення рівня цукру в крові після їжі.
Вітаміни і мінерали
Банани є хорошим джерелом кількох вітамінів і мінералів, особливо калію, вітаміну B6 і вітаміну C.
- Калій. Банани є хорошим джерелом калію. Дієта з високим вмістом калію може знизити артеріальний тиск у людей з підвищеним рівнем і принести користь здоров’ю серця.
- Вітамін B6. У бананах багато вітаміну В6. Один банан середнього розміру може забезпечити до 33% добової норми (DV) цього вітаміну.
- Вітамін С. Як і більшість фруктів, банани є гарним джерелом вітаміну С.
Користь бананів для здоров’я
Для серця
У бананах багато калію, мінералу, який сприяє здоров’ю серця та нормальному артеріальному тиску. В одному банані середнього розміру міститься близько 0,4 г цього мінералу. Згідно з великим аналізом багатьох досліджень, щоденне споживання 1,3–1,4 грама калію пов’язане зі зниженням ризику серцевих захворювань на 26%. Крім того, банани містять флавоноїди-антиоксиданти, які також пов’язані зі значним зниженням ризику серцево-судинних захворювань.
Для органів травлення
Незрілі зелені банани містять значну кількість стійкого крохмалю та пектину, які є типами харчових волокон. Стійкий крохмаль і пектини діють як пребіотичні поживні речовини, підтримуючи ріст корисних кишкових бактерій. У вашому кишечнику ці волокна ферментуються корисними бактеріями, які утворюють бутират, жирну кислоту з коротким ланцюгом, яка сприяє здоров’ю кишечника.