Рецепт печеної гуски з яблуками та гречотто
Гусак — справжній король святкового столу. Птах великий, важливий, жирний і смачний. Традиційно гуску запікають у духовці з яблуками. Кислинка фруктів добре компенсує жирність птиці. Не завадить так само і гарнір. Наприклад, та ж сама гречка. Але не у вигляді каші, а у форматі гречотто, це не тільки цікаво звучить, але ще й дуже смачно, не сумнівайтеся!
Інгредiєнти:
Приготування
Гуску вимити, обсушити і покласти у велике і глибоке деко. Натерти птицю сіллю і перцем зсередини і зовні. Змішати соєвий соус і мед і змастити 2\3 суміші. Духовку нагріти до 230° С, поставити в неї гусака на 15 хвилин.
Потім зменшити температуру до 170° С і продовжувати запікати ще 2 години 30 хвилин. Постійно поливати гуску жиром, що виділився, один раз перевернути спинкою вгору на 30 хвилин. За 40 хвилин до кінця приготування додати до гуски яблука порізані на 2 або на 4 частини. За 15-20 хвилин до закінчення запікання змастити гусака сумішшю меду і соєвого соусу, що залишилася. Якщо почне занадто сильно підрум'янюватися, можна накрити гусака фольгою.
Для гречотто нарізати дрібно цибулю й один зубок часнику. Гусячу або курячу печінку порізати невеликими шматочками. Нагріти у великому і глибокому сотейнику оливкову олію та обсмажити цибулю, часник і печінку. Всипати гречку, обсмажити на невеликому вогні, помішуючи, щоб крупа просочилася жиром.
Додати решту, неочищених зубчиків часнику. Влити 150 мл окропу і посолити. Коли окріп вбереться, влити ще 150 мл окропу і продовжувати готувати до м'якості гречки. Вона має залишитися трохи твердою і не розвалюватися. Якщо необхідно, долийте більше окропу. У готове гречотто додати вершкове масло, перемішати, посолити та поперчити його за смаком і подавати з гускою до святкового столу. Смачного!