NV Food Сироп агави

Сироп агави

Сироп агави Hans/pixabay
Харчова цiннiсть на 100 г:
Енергетична цінність310 ккал
Бiлки0.1 г
Жири0.45 г
Вуглеводи76.4 г

Сироп агави виробляється з рослини блакитної агави і широко використовується як підсолоджувач. Нектар або сік агави має терапевтичні ефекти для використання в якості заміни звичайного цукру. Після збору серцевини рослини вона проходить процес кип'ятіння, віджимання соку і тонкої фільтрації для отримання підсолоджувача. Агава перебуває в категорії доданого цукру для використання як інгредієнта в напоях, прийому їжі або безпосереднього прийому всередину.

Сироп агави солодший за столовий цукор. Ви можете використовувати меншу його кількість, щоб отримати ту саму міру солодкості.

Правда про агаву

Підсолоджувач агава містить 90% фруктози, тоді як звичайний цукор містить 50%, а кукурудзяний сироп із високим вмістом фруктози містить 55% фруктози. Коли ви споживаєте занадто багато фруктози, це може призвести до різних хронічних захворювань, таких як:

  • Діабет. Через високий рівень фруктози людям із діабетом слід обмежити використання підсолоджувачів на основі агави. Дослідження, проведені на щурах, показали, що агава змушує організм виробляти менше інсуліну у відповідь на фруктозу, через що рівень цукру в крові залишається підвищеним. Вона сприяє окислювальному стресу, який призводить до пошкодження тканин.
  • Жирова хвороба печінки. Підсолоджувачі з високим вмістом фруктози пов'язані зі збільшенням неалкогольної жирової хвороби печінки. Фруктоза, на відміну від глюкози, може бути перетворена в енергію тільки в печінці, що може перевантажити орган. Коли надлишковий жир накопичується в клітинах печінки, це може спричинити запалення та пошкодження.
  • Метаболічні порушення. Фруктоза знижує рівень лептину в організмі, змушуючи вас їсти більше, що призводить до збільшення ваги. Лептин - це гормон, який повідомляє організму, що ви голодні і коли ваш шлунок повний. Більш низький рівень лептину призводить до високого рівня тригліцеридів(жирові відкладення), коли висока концентрація фруктози метаболізується в печінці.
  • Серцево-судинні захворювання: інсулінорезистентність і гіпертонія пов'язані з серцево-судинними захворюваннями та ожирінням у людей, які споживають занадто багато цукру. Фруктоза спричиняє значне збільшення жиру в організмі та холестерину.

Альтернативи підсолоджувачам на основі агави

Сироп агави не є повністю натуральним цукром, оскільки основні фруктани рослини піддаються очищенню для отримання висококонцентрованої фруктози. Цей концентрований підсолоджувач входить до числа доданих цукрів, яких слід уникати у вашому раціоні. Однак існують замінники цукру, які менш шкідливі та містять помірні рівні фруктози, які ваш організм може засвоїти.

Фрукти, як свіжі, так і заморожені, солодкі, тому що містять натуральний цукор. Вони також багаті клітковиною та антиоксидантами, які корисні для вашого здоров'я. Несолодкі натуральні продукти, як-от банани, йогурт і органічний кокос, є гарним вибором для вашої тяги до солодкого. Інші натуральні ароматизатори для підсолоджування ваших напоїв та їжі включають мед, кленовий сироп, патоку, стевію, какао-порошок, ваніль і мигдальний екстракт.