Український узвар: рецепт традиційного святкового чи щоденного напою
Узвар, взвар, вар, киселииця, юшка — солодкий відвар, компот із сушених фруктів і ягід. Страва української національної кухні, що готувалась напередодні церковних свят — Різдва і Хрещення — як обрядова страва. І досі популярним є узвар із сухофруктів — одна з важливих складових святвечірнього столу, що нерідко згадується ще в літописах і монастирських рукописах («звар», «взвар»), виготовлений з медом чи без нього. Узвар є другою за значенням святвечірньою стравою. Узвар — солодкий напій в українській кухні. Його готують із сушених фруктів — яблук, груш, вишень, слив, родзинок, а також зі свіжих фруктів і ягід. Назва походить від дієслова «заварити», адже фрукти тільки доводяться до кипіння. Узвар можна не варити, а настоювати у великому термосі: підготовлені сухофрукти пересипають у термос, заливають окропом, закривають кришку термоса й настоюють. У фруктовий відвар можна додати бджолиний мед та поставити в холодне місце, де дають настоятися протягом 5-6 годин. Перед приготуванням узвару сушені фрукти близько трьох годин тримали в холодній воді для покращення смаку та зменшення часу варіння.
Цей узвар із журавлиною та прянощами — чудовий напій для свята, чи просто щоб насолодитися цікавими смаками. Візьміть його на роботу, в подорож чи на навчання, щоб смакувати протягом дня.
Приготування
Сухофрукти помити. Воду закип’ятити.
Додати до води сушені яблука, кільця лимона, журавлину та прянощі. Варити 15 хвилин.
Настоювати під кришкою 20 хвилин. Налити узвар у чашку, додати мед, перемішати.