Український узвар: рецепт традиційного святкового чи щоденного напою

Time to cook 30 хв готування Time to prepare 10 хв пiдготовки Portions 5 порцiй
Він стоїть поруч із головною стравою Різдва — кутею. Узвар готують для дітей та як традиційний національний напій на свята. Це смак дитинства та домашньої атмосфери.

Узвар, взвар, вар, киселииця, юшка — солодкий відвар, компот із сушених фруктів і ягід. Страва української національної кухні, що готувалась напередодні церковних свят — Різдва і Хрещення — як обрядова страва. І досі популярним є узвар із сухофруктів — одна з важливих складових святвечірнього столу, що нерідко згадується ще в літописах і монастирських рукописах («звар», «взвар»), виготовлений з медом чи без нього. Узвар є другою за значенням святвечірньою стравою. Узвар — солодкий напій в українській кухні. Його готують із сушених фруктів — яблук, груш, вишень, слив, родзинок, а також зі свіжих фруктів і ягід. Назва походить від дієслова «заварити», адже фрукти тільки доводяться до кипіння. Узвар можна не варити, а настоювати у великому термосі: підготовлені сухофрукти пересипають у термос, заливають окропом, закривають кришку термоса й настоюють. У фруктовий відвар можна додати бджолиний мед та поставити в холодне місце, де дають настоятися протягом 5-6 годин. Перед приготуванням узвару сушені фрукти близько трьох годин тримали в холодній воді для покращення смаку та зменшення часу варіння.

Цей узвар із журавлиною та прянощами — чудовий напій для свята, чи просто щоб насолодитися цікавими смаками. Візьміть його на роботу, в подорож чи на навчання, щоб смакувати протягом дня.

Порцій5
Енергетична цінність5 ккал
Бiлки0.1 г
Жири0 г
Вуглеводи1.2 г
Health Score Середній рівень

Інгредiєнти:

Кориця, палички 1 шт.
Аніс 1 шт.
Лимон 2 частини
Мед за смаком
Вода 2 л

Приготування

Крок 1

Сухофрукти помити. Воду закип’ятити.

Крок 2

Додати до води сушені яблука, кільця лимона, журавлину та прянощі. Варити 15 хвилин.

Крок 3

Настоювати під кришкою 20 хвилин. Налити узвар у чашку, додати мед, перемішати.

Соус із аґруса, томатів та солодкого перцю на зиму - ідеально до м'ясних страв
Соус із аґруса, томатів та солодкого перцю на зиму - ідеально до м'ясних страв
Time to cook 1 год 30 хв
Соуси та маринади
Кульбабовий мед до десертів: проста альтернатива класиці
Кульбабовий мед до десертів: проста альтернатива класиці
Time to cook 50 хв
Десерти
Чебуреки з сиром: довершена простота
Чебуреки з сиром: довершена простота
Time to cook 1 год
Сирно-сирні закуски
Рецепт млинців з сиром Дамські пальчики
Рецепт млинців з сиром Дамські пальчики
Time to cook 1 год 30 хв
Млинці, оладки та вафлі
Найдавніший український десерт: рецепт чорносливу з горіхами та сметаною (без цукру)
Найдавніший український десерт: рецепт чорносливу з горіхами та сметаною (без цукру)
Time to cook 10 год
Українська
Рецепт улюблених українських маринованих грибів — опеньків
Рецепт улюблених українських маринованих грибів — опеньків
Time to cook 1 год
Консервування грибів
Довго не черствіє. Солодка заварна паска за рецептом від Лілії Цвіт
Довго не черствіє. Солодка заварна паска за рецептом від Лілії Цвіт
Time to cook 1 год
Великдень
Джем для літа: рецепт варення з персиків
Джем для літа: рецепт варення з персиків
Time to cook 35 хв
Українська
Буженина до будь-якого свята: простий рецепт соковитої м'ясної страви
Буженина до будь-якого свята: простий рецепт соковитої м'ясної страви
Time to cook 1 год 45 хв
Українська
Кабачки, тушковані в вершках: рецепт обіду з часником
Кабачки, тушковані в вершках: рецепт обіду з часником
Time to cook 15 хв
Українська