Суп харчо: пряна класика, що зігріває

Time to cook 3 хв готування Time to prepare 45 хв пiдготовки Portions 8 порцiй
Цей простий овочевий суп з яловиччиною зігріє в осінню пору, додасть бадьорості та не залишить нікого байдужим через несичений смак та неповторний аромат.

Харчо́ — національна грузинська страва, суп з яловичини з рисом і волоськими горіхами на спеціальній кислій основі — тклапі. Інша назва харчо грузинською мовою «дзерохис хорци харшот» означає яловичий суп.

Суп харчо з яловичини з рисом — знаменита страва грузинської кухні, яку куштували багато хто, навіть не буваючи на її історичній батьківщині. Особливої популярності вона набуває в холодну пору року, адже має потужну зігрівальну властивість. До речі, дехто вважає, що харчо з рисом варто готувати не з яловичини, а з баранини. І справді, такий варіант існує, хоча це радше відгомін радянських часів. Чому? Тому що колись на кремлівській кухні харчо варили саме з баранини — на догоду одному урядовцеві, який терпіти не міг яловичину. Якщо ж ви не маєте подібних упереджень, приготуйте суп харчо за цим рецептом і насолодіться його неповторним смаком.

Порцій8
Енергетична цінність906 ккал
Бiлки55.1 г
Жири36.7 г
Вуглеводи94.6 г
Health Score Достатній рівень

Приготування

Крок 1 - Приготуйте бульйон для харчо:

Для цього яловичину вимийте та розріжте на 4-5 шматків. Складіть у велику каструлю, залийте водою і варіть 1,5 години, періодично знімаючи піну. М'якоть яловичини відокремте від кістки, наріжте та складіть у невелику ємність. Залийте ополоником бульйону та закрийте. Бульйон для харчо перелийте в каструлю і доведіть до кипіння. 

Крок 2 - Додайте до бульйону решту інгредієнтів:

Рис ретельно промийте. Всипте в киплячий бульйон і посоліть. У бульйон із рисом покладіть нарізану яловичину і варіть на невеликому вогні 10 хвилин. Додайте томатну пасту і перемішайте. 

Крок 3 - Зробіть засмажку:

Ріпчасту цибулю почистіть, дрібно наріжте і злегка підрум'яньте на рослинній олії. Посипте борошном і смажте, помішуючи, на середньому вогні 5 хвилин. Зніміть із плити. 

Крок 4 - Додайте петрушку:

Корінь петрушки для харчо очистіть, промийте холодною водою і натріть на крупній тертці. Додайте в бульйон разом з обсмаженою цибулею і лавровим листом. Поперчіть. 

Крок 5 - Додайте горіхи та спеції:

Волоські горіхи подрібніть у блендері та всипте в суп. Готуйте 5 хвилин. Додайте в харчо хмелі-сунелі та гранатовий сік. Варіть на маленькому вогні 5 хвилин. Посоліть за смаком. Кінзу і базилік для харчо вимийте, обсушіть і обірвіть з гілочок листочки. Подрібніть їх. Гострий перець вимийте та наріжте тонкими кільцями. Часник очистіть і пропустіть через прес. З'єднайте з кінзою, базиліком і перцем. 

Крок 6 - Заправте суп рештою інгредієнтів:

Каструлю з харчо зніміть із вогню. Додайте суміш часнику, зелені та гострого перцю. Каструлю закрийте та укутайте великим рушником. Залиште на 10 хвилин, потім розлийте по тарілках. 

NV Foodie
NV Foodie

Харчо з яловичини з рисом - одна з тих перших страв, що стає смачнішою з часом. Тому приготуйте суп напередодні ввечері, а наступного дня просто розігрійте і подайте на стіл. Суп харчо з яловичини з рисом можна готувати без томатної пасти, замінивши її кислими сливами ткемалі - просто дрібно нарізаними або подрібненими за допомогою блендера.