Спагеті у вершковому соусі: традиційний смак Мексики
На святкових бенкетах по всій Мексиці часто можна побачити горщики зі спагеті, вкритими ніжним вершково-зеленим соусом. Страва має димчастий аромат завдяки обвугленому перцю та приємну пікантність від вершків. У різних регіонах країни використовують різні трави — епазоте, кінзу або петрушку, але незмінним інгредієнтом залишається смажений перець чилі. Традиційно його перетворюють на пюре для соусу, яким поливають пасту, але можна залишити шматочки перцю, щоб підкреслити його смак і текстуру.
Вершки пом’якшують гостроту та надають страві приємної кремової консистенції. Деякі кухарі додають подрібнені горіхи, щоб надати соусу особливої глибини смаку. Інші ж експериментують з додаванням авокадо, що робить текстуру ще ніжнішою. Подають такі спагеті гарячими, щедро посипаючи сиром та свіжою зеленню. Це ідеальна страва для сімейного застілля або дружніх зустрічей, яка точно не залишить нікого байдужим! Ця страва — яскравий доказ, що готувати та насолоджуватися пастою вміють не лише італійці.
Інгредiєнти:
Приготування
За допомогою щипців покладіть кожен перець прямо на решітку газової плити на середній вогонь. Готуйте, періодично перевертаючи, поки шкірка не почорніє з усіх боків, по 2-3 хвилини з кожного боку. (Як варіант, можна підсмажити перець на деку на відстані приблизно 10 см від джерела тепла до обвуглювання, по 6-8 хвилин з кожного боку).
Покладіть обвуглені плоди у велику миску, накрийте тарілкою і залиште на парі на 10 хвилин, щоб послабити шкірку. На робочій поверхні проведіть тупою стороною ножа по кожному чилі, щоб зішкребти почорнілу, паперову шкірку. (Нічого страшного, якщо трохи шкірки залишиться.) Викиньте шкірку, плодоніжки та насіння. Поверніть чилі в миску і промийте під холодною проточною водою. Залишки насіння та паперової шкірки спливуть на поверхню. Добре відцідіть перець чилі. Розріжте перець навпіл, а потім наріжте вздовж дуже тонкими смужками.
У іншій великій каструлі з товстим дном розігрійте олію на середньому вогні. Додайте перець і часник, посоліть і поперчіть. Готуйте, періодично помішуючи, поки перець не розм'якне і не розламається, приблизно 15 хвилин. Додайте подрібнену петрушку, вершки та жирну сметану і перемішайте. Зніміть з вогню і накрийте кришкою, щоб зберегти тепло, якщо потрібно.
Поки готуються макарони, доведіть до кипіння велику каструлю з водою та посоліть. Додайте макарони, перемішайте і варіть до стану аль денте. Перед тим, як злити воду, залиште 1 склянку води для макаронів.
Злийте воду з макаронів і перекладіть їх до суміші перцю та ½ склянки води, що залишилася від макаронів. Перемішуйте, поки соус не покриє макарони рівномірно. Якщо потрібно, додайте ще трохи води для макаронів.
Вичавіть сік з однієї половини лимона, спробуйте на смак і вичавіть сік з другої половини, якщо хочете. Посоліть та поперчіть за смаком. Перед подачею на стіл ще раз перемішайте, щоб соус покрив макарони на дні каструлі. Подавайте, прикрасивши сиром та листям петрушки. Смачного!