Класика: паста карбонара за рецептом 1979 року

Time to cook 20 хв готування Time to prepare 10 хв пiдготовки Portions 6 порцiй
Класика: паста карбонара за рецептом 1979 року Inst @marthastewart
Вершки чи без вершків? Цибуля чи ні? Яка свинина чи сир? І хто знав, що спагеті Карбонара, ймовірно, не існувало до 1950 року?

У походження карбонари є дві ймовірні теорії. Перша — про болонського шеф-кухаря Ренато Гуаланді, який готував знайому італійцям, але модифіковану пасту для американських військ, дислокованих у Римі наприкінці Другої світової війни.  Інша говорить про те, що традиційні абруццезькі рецепти пасти з сиром та яйцями просто зустрілися з в'яленою свининою, що гарно поєднувалася зі стравою.

Однак, як стверджує історик кулінарії Лука Чезарі у своїй біографії карбонари, перший друкований рецепт пасти карбонара з'явився в Америці в 1952 році, в книзі Патриції Бронте Надзвичайний путівник з приготування страв на північній стороні Чикаго. Рецепт звідти звучить так: відваріть півтора фунта тальяріні та обсмажте півфунта італійського бекону. Локшину і бекон відцідити. Візьміть чотири яйця та чверть фунта тертого пармезану і збийте разом. Поєднайте все і готуйте на вогні, підкидаючи. Далі рецепти з'являлися у різних виданнях, журналах і книжках протягом 50-60 х років. Вони були різними. Наприклад, у 1961 році  рецепт карбонари, який передбачає спагеті, гуанчале, оливкову олію, вершкове масло, пармезан і «кілька» столових ложок свіжих вершків. Але авторка матеріалу вирішила поділитися ще рецептом 1979 року, де в складі улюбленої багатьма пасти є вино і петрушка.  Все це підтверджує те, що рецепти розвиваються, і на цьому шляху в нашій карбонарі з'явилися бекон, масло, пармезан, панчета, вино, цибуля, часник і вершки. 

Панчета (panchetta, panchetta tesa affumicata) - це італійський різновид бекону. Готують цю страву зі свинячої грудки у солі та спеціях. Для оригінального смаку цієї страви краще знайти саме її. 

Порцій6
Енергетична цінність445 ккал
Бiлки16.8 г
Жири27 г
Вуглеводи34.9 г
Health Score Середній рівень

Приготування

Крок 1

На сковороді обсмажити цибулю та панчетту на вершковому маслі до легкого кольору, потім додати вино і залишити на повільному вогні, щоб воно повільно випаровувалося.

Крок 2

У великій мисці збити жовтки і ціле яйце з сиром, петрушкою і чорним перцем. 

Крок 3

Відварити макарони у великій кількості води до потрібної міри готовності, потім відцідити або висипати прямо в миску з сиром і яйцем. Все добре перемішати, потім додати дуже гарячу панчетту і цибулю, знову перемішати і відразу подавати до столу.

Паста з в'яленими помідорами та грибами: найкращий літній обід
Паста з в'яленими помідорами та грибами: найкращий літній обід
Time to cook 15 хв
Спагетті й тальятелле
Салат з креветками і макаронами: рецепт для обіду, який не потрібно гріти
Салат з креветками і макаронами: рецепт для обіду, який не потрібно гріти
Time to cook 40 хв
Спагетті й тальятелле
Спагеті у вершковому соусі: традиційний смак Мексики
Спагеті у вершковому соусі: традиційний смак Мексики
Time to cook 35 хв
Паста з соусом
Вершкова паста з ковбасою та горошком: по-італійськи
Вершкова паста з ковбасою та горошком: по-італійськи
Time to cook 35 хв
Італійська
Під сирною гіркою: рецепт канелоні з яловичим фаршем
Під сирною гіркою: рецепт канелоні з яловичим фаршем
Time to cook 50 хв
Лазаньї
Паста, що тане в роті: простий італійський рецепт у стилі пан кон томате
Паста, що тане в роті: простий італійський рецепт у стилі пан кон томате
Time to cook 20 хв
Паста, лапша, вареники
Швидка вечеря без напруження. Як приготувати пасту зі смаженим яйцем
Швидка вечеря без напруження. Як приготувати пасту зі смаженим яйцем
Time to cook 15 хв
Італійська
Ще кремовіші: спагетті з соусом з цукіні та запашних трав
Ще кремовіші: спагетті з соусом з цукіні та запашних трав
Time to cook 25 хв
Паста з соусом
Вегетаріанська паста з хрустким нутом і вершковим соусом: ситно, ароматно та просто
Вегетаріанська паста з хрустким нутом і вершковим соусом: ситно, ароматно та просто
Time to cook 15 хв
Паста з соусом
Пастиціо на одній сковороді: смачно, як у грецької мами
Пастиціо на одній сковороді: смачно, як у грецької мами
Time to cook 10 хв
В одному посуді (one pot)