Тортилья без яєць: рецепт веганського сніданку з тофу
У цій веганській версії класичної іспанської картопляної тортильї замість яєць використовується два види тофу для кремоподібної текстури, а також кала намак (чорна сіль) для яєчного смаку. Не варто економити на оливковій олії: Саме вона робить цю улюблену страву такою виразно шовковистою. Подавайте як основну страву з салатом або супом, або як закуску. Для приготування використовуйте два види тофу: тверде та гладке у співвідношенні 420 на 360 г.
Інгредiєнти:
Приготування
Поставте деко в середину духовки і розігрійте її до 200 градусів. У пательні з антипригарним покриттям на середньому вогні розігрійте олію до 135 градусів на термометр. Додайте картоплю, а також ще олії, якщо потрібно, щоб картопля була занурена у воду. (Олія має набагато нижчу температуру, ніж для смаження, тому вона швидше припускає, ніж смажить картоплю). Готуйте, не помішуючи, поки картопля не стане дуже м'якою, від 6 до 8 хвилин.
Злийте воду з картоплі за допомогою дрібнопористого сита, встановленого над мискою, а олію залиште. Перекладіть картоплю у велику миску. Повертаємо сковорідку на середній вогонь. Додайте 1 столову ложку відкладеної олії і нагрівайте до мерехтіння. Покладіть цибулю і смажте, часто помішуючи, до м'якості та злегка підрум'яненої скоринки, від 8 до 10 хвилин. Перекладіть цибулю в миску з картоплею. Додайте 1/4 чайної ложки солі, акуратно складіть і перемішайте, намагаючись не надто розбити картоплю.
У блендері змішайте твердий і гладкий тофу, кукурудзяний крохмаль, розпушувач, куркуму, сіль кала намак, решту 1/4 чайної ложки солі та 1 столову ложку відкладеної олії. Збийте пюре до однорідної маси, потім перекладіть в миску з цибулею та картоплею і акуратно перемішайте, щоб об'єднати.
Повертаємо сковороду на середній вогонь. Додайте 2 столові ложки відкладеної олії і нагрівайте до мерехтіння. (Решту олії зберегти для іншого використання.) Перекладіть сковорідку на невелике деко. Вилийте суміш тофу з картоплею та цибулею (вона буде дуже густою, це не страшно) і поставте в духовку. Запікайте 25-30 хвилин, або поки шпажка, вставлена в центр, не вийде чистою.
Даємо тортильї трохи охолонути на деку. Поставте велику тарілку сервірувальною стороною вниз на сковорідку і, міцно тримаючи обидві тарілки кухонними рукавицями, щоб тарілка не ковзала, швидко і рішуче переверніть тортилью на тарілку. Злегка посипте ще кала намак. Розріжте на вісім клинів і подавайте теплими або кімнатної температури.