Картопля по-уланівськи: вінницький рецепт з часниковим соусом на свято

Time to cook 30 хв готування Time to prepare 30 хв пiдготовки Portions 3 порцiї
Картопля по-уланівськи: вінницький рецепт з часниковим соусом на свято сайт klopotenko.com
Картопля по-уланівськи — проста, але неймовірно смачна страва з українським характером. З хрусткою скоринкою, ароматна та ситна — саме те, що треба для сімейної вечері чи святкового столу.

Цей рецепт належить вінницькій кухарці Глафірі Дорош, що жила у селі Уланів. Жінка працювала у місцевому кафе ще у середині минулого століття. Одного разу вона приготувала для штату картоплю, використавши залишки цього овочу від іншої страви та часникову підливку від пиріжків з горохом. Себто вийшло це випадково, бо пані Глафіра просто не хотіла викидати непотрібні продукти. В результаті кухарка отримала неперевершену страву, яку включили у меню закладу. Якось кафе відвідав журналіст, який був настільки вражений смаком страви, що написав про неї матеріал. Так про картоплю по-уланівськи дізналась вся Україна, і її почали готувати у різних кафе та ресторанах. Сьогодні у селі Уланів, що на Вінниччині, працює невеличкий музей Глафіри Василівни Дорош. А у 2021 році там проводили фестиваль, присвячений культовій страві.

Порцій3
Енергетична цінність1831 ккал
Бiлки7.4 г
Жири168.9 г
Вуглеводи72.2 г
Health Score Недостатній рівень

Приготування

Крок 1

Почистьте та поріжте на часточки 1 кг картоплі. Закипʼятіть у глибокій сковороді 500 мл олії та викладіть у неї картоплю. Можна робити це частинами, якщо вся картопля не вміщається. Смажте картоплю до золотавого кольору. Готову картоплю викладайте на паперові рушники, щоб забрати зайвий жир.  

Крок 2

Поки смажиться картопля, зробить часниковий соус. Для цього потовчіть у макітрі 10 зубчиків часнику, ⅓ ч. л. солі. Змішайте з 50-80 мл олії. Якщо реклама заважає вам готувати, відключіть її, придбавши підписку. Полийте картоплю отриманим соусом та дайте 5 хвилин настоятися перед подачею. Нехай смакує!

Євген Клопотенко - шеф
Євген Клопотенко
шеф

В ідеалі робити уланівську картоплю потрібно у чавунному казанку. Втім, якщо ви не маєте посуду з такого матеріалу, підійде звичайна глибока сковорідка. Я робив саме у такій, і вийшло мегасмачно. Головна умова, щоб олія повністю або майже повністю покривала кожну картопляну часточку. По суті, це схоже на фритюр. Беріть картоплю невеликого, але однакового розміру, щоб часточки просмажувались рівномірно. Коли будете робити часниковий соус, зверніть увагу на кількість олії. Так, цю страву не назвеш дієтичною, але й ви можете регулювати кількість інгредієнтів до свого смаку. Можна взяти менше часнику та буквально пару столових ложок олії. Сіль також регулюйте самостійно.