Смак історії: пшоняна каша з сухофруктами за давнім рецептом
Попереду ще кілька тижнів Великого посту. Нагадуємо, що триває він з 3 березня по 19 квітня. Пропонуємо урізноманітнити пісне меню і приготувати кашу за давнім українським рецептом з Кропивниччини. Страва ідеально смакуватиме на сніданок. Це рецепт Марії Ковтюх (1936-2020 рр). із Новгородки (зараз Кам'янець) Кіровоградської області, який зберегла її донька Світлана Ковтюх. Рецепт збережений учасниками етнографічного проєкту Баба Єлька. Його також можна знайти в книзі Смачна Кропивниччина. Каша дуже просто готується, а виходить смачною і поживною завдяки корисному поєднанню пшоняної крупи та сухофруктів. Кількість солі і цукру можна регулювати на власний смак. Сухофрукти можна додавати ті, що більше до вподоби.
Пшоно у раціоні не поступається іншим крупам за вмістом білка та вуглеводів. Білок у його складі має високу біологічну цінність завдяки амінокислотам. У крупі містяться вітаміни групи В та фолієва кислота. Воно багате на мінерали, що необхідні для здоров’я кісткової та сполучної тканин, покращують стан шкіри та позитивно впливають на нервову систему. Ще одна важлива особливість — пшоно не містить глютену, що робить його безпечним для людей із целіакією або тим, хто дотримується безглютенової дієти. Також воно вважається одним із найменш алергенних злаків.
Приготування
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.