Смак історії: пшоняна каша з сухофруктами за давнім рецептом

Time to cook 25 хв готування Time to prepare 10 хв пiдготовки Portions 4 порцiї
Смак історії: пшоняна каша з сухофруктами за давнім рецептом NV via ChatGPT AI
Ця проста страва ідеально смакуватиме на повсякденний сніданок. Вона чудово підійде, якщо у вас непереносимість глютену або ви дотримуєтесь посту.

Попереду ще кілька тижнів Великого посту. Нагадуємо, що триває він з 3 березня по 19 квітня. Пропонуємо урізноманітнити пісне меню і приготувати кашу за давнім українським рецептом з Кропивниччини. Страва ідеально смакуватиме на сніданок. Це рецепт Марії Ковтюх (1936-2020 рр). із Новгородки (зараз Кам'янець) Кіровоградської області, який зберегла її донька Світлана Ковтюх. Рецепт збережений учасниками етнографічного проєкту Баба Єлька. Його також можна знайти в книзі Смачна Кропивниччина. Каша дуже просто готується, а виходить смачною і поживною завдяки корисному поєднанню пшоняної крупи та сухофруктів. Кількість солі і цукру можна регулювати на власний смак. Сухофрукти можна додавати ті, що більше до вподоби.

Пшоно у раціоні не поступається іншим крупам за вмістом білка та вуглеводів. Білок у його складі має високу біологічну цінність завдяки амінокислотам. У крупі містяться вітаміни групи В та фолієва кислота. Воно багате на мінерали, що необхідні для здоров’я кісткової та сполучної тканин, покращують стан шкіри та позитивно впливають на нервову систему. Ще одна важлива особливість — пшоно не містить глютену, що робить його безпечним для людей із целіакією або тим, хто дотримується безглютенової дієти. Також воно вважається одним із найменш алергенних злаків.

Порцій4
Енергетична цінність246 ккал
Бiлки5.5 г
Жири1.4 г
Вуглеводи51.2 г
Health Score Достатній рівень

Інгредiєнти:

Пшоно 200 г
Цукор 3 ст. л.
Сухофрукти за смаком
Сіль за смаком
Вода 3 стакани

Приготування

Крок 1 - Підготувати крупу:
Промити крупу в теплій воді кілька разів, щоб змити гіркоту. Залити окропом, залишити на 2-3 хвилини, потім злити воду.
Крок 2 - Підготувати сухофрукти:
Промити їх теплою водою. Великі фрукти (курагу, чорнослив, яблука) нарізати шматочками.
Крок 3 - Варимо кашу:
У каструлю налити 3 склянки води, довести до кипіння. Додати підготовлене пшоно, сіль, варити на слабкому вогні 10 хвилин. Додати цукор, перемішати і продовжувати варити на повільному вогні ще 10-15 хвилин, поки каша не стане м’якою та розсипчастою. Якщо потрібно, можна додати ще трохи води.
Крок 4 - Подаємо до столу:
Готову кашу накрити кришкою та дати настоятися 5-10 хвилин. Подавати теплою, зверху викласти попередньо підготовані сухофрукти. Смачного!

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Каша качана: рецепт давньої української страви
Каша качана: рецепт давньої української страви
Time to cook 6 год
Пшоняна каша
Проста класика: як приготувати пшоняну кашу
Проста класика: як приготувати пшоняну кашу
Time to cook 20 хв
На обід чи вечерю
Пшоняна каша а-ля плов: ситна страва з м’ясом та овочами
Пшоняна каша а-ля плов: ситна страва з м’ясом та овочами
Time to cook 30 хв
Зима
Без молока: рецепт пшоняної каші з гарбузом
Без молока: рецепт пшоняної каші з гарбузом
Time to cook 30 хв
Змішані каші
Подайте по-новому: рецепт пшоняної каши із вершками та томатами чері
Подайте по-новому: рецепт пшоняної каши із вершками та томатами чері
Time to cook 30 хв
На обід чи вечерю
Як у мами: рецепт молочної пшоняної каші з сухофруктами
Як у мами: рецепт молочної пшоняної каші з сухофруктами
Time to cook 15 хв
Дитяче харчування
Рецепт куліша в казані: так, як готували наші бабусі
Рецепт куліша в казані: так, як готували наші бабусі
Time to cook 2 год
Страви з круп
Швидкий і корисний кекс без цукру: рецепт із секретним інгредієнтом
Швидкий і корисний кекс без цукру: рецепт із секретним інгредієнтом
Time to cook 30 хв
Яблучні пироги і пляцки
Каша Зозуля. Автентична українська страва з пшона з маком на молоці
Каша Зозуля. Автентична українська страва з пшона з маком на молоці
Time to cook 1 год 40 хв
Нематеріальна спадщина
Швидко й чисто: рецепт вечері із курячого стегна із кускусом та капустою кале
Швидко й чисто: рецепт вечері із курячого стегна із кускусом та капустою кале
Time to cook 20 хв
Курка