Авдіївська каша: старовинний рецепт з кінця XIX сторіччя
За переказами місцевих господинь, традиція приготування Авдіївської каші на Донеччині існує з кінця XIX сторіччя і передається від покоління до покоління на рівні родин. Але актуалізувалася вона саме під час війни. За лідерства Тетяни Переверзевої, завідувачки Авдіївського народного музею історії, у вересні 2019 року до обласного переліку було включено елемент НКС Традиція приготування авдіївської каші, або Авдіївська каша. З 2018 року страва активно популяризується в місцевій громаді через проведення кулінарних майстер-класів та поширення рецептів приготування цієї страви. Тепер жителі окупованої Авдіївки зберігають і поширюють цю традицію, завдяки ній створюють зв’язок зі своїм містом, його відчуття і смак, підтримують віру в повернення додому.
Інгредiєнти:
Приготування
Рис потрібно добре промити проточною водою, а потім проварити в окропі 1-2 хвилини. Воду злити, а крупу просушити на чистому рушнику.
Далі потрібно додати жирне молоко або вершки. Можна додати два інгредієнти і змішати їх навпіл. Молоко потрібно закип'ятити, додати до нього дрібку солі, цукру за смаком та вершкове масло. А потім всипати просушений рис. Все разом варити орієнтовно 5 хвилин.
Далі збити яйця з другою половиною цукру до отримання однорідної маси. Цю суміш необхідно рівномірно влити в кашу і постійно помішувати, щоб не утворилися грудок. Чим однорідніше буде консистенція — тим краще. Всю суміш доводимо до кипіння, але не доварювати до готовності рису.
За традиційним рецептом, «доходити каша має в подушках». Каструлю зі стравою буквально загортають у ковдри, обкладають подушками та ставлять доходити в тепле місце на 2-3 години.
Коли каша буде готова, її розгортають. Структура має бути дуже ніжною, крупа практично не відчувається. Подавати Авдіївську кашу потрібно з розтопленим маслом, а прикрашати вишнями чи родзинками. Смачного!