Авдіївська каша: старовинний рецепт з кінця XIX сторіччя

Time to cook 30 хв готування Time to prepare 5 хв пiдготовки Portions 5 порцiй
Авдіївська каша: старовинний рецепт з кінця XIX сторіччя Скриншот@youtube
Традиція приготування Авдіївської каші активно популяризується в місцевій громаді через проведення кулінарних майстер-класів та поширення рецептів приготування цієї страви. Пропонуємо відтворити рецепт у себе вдома.

За переказами місцевих господинь, традиція приготування Авдіївської каші на Донеччині існує з кінця XIX сторіччя і передається від покоління до покоління на рівні родин. Але актуалізувалася вона саме під час війни. За лідерства Тетяни Переверзевої, завідувачки Авдіївського народного музею історії, у вересні 2019 року до обласного переліку було включено елемент НКС Традиція приготування авдіївської каші, або Авдіївська каша. З 2018 року страва активно популяризується в місцевій громаді через проведення кулінарних майстер-класів та поширення рецептів приготування цієї страви. Тепер жителі окупованої Авдіївки зберігають і поширюють цю традицію, завдяки ній створюють зв’язок зі своїм містом, його відчуття і смак, підтримують віру в повернення додому.

Порцій5
Енергетична цінність625 ккал
Бiлки19.3 г
Жири65.6 г
Вуглеводи7.5 г
Health Score Середній рівень

Інгредiєнти:

Рис 1 стакан
Сіль за смаком
Цукор за смаком
Цукор ванільний за смаком
Молоко 3 стакани

Приготування

Крок 1

Рис потрібно добре промити проточною водою, а потім проварити в окропі 1-2 хвилини. Воду злити, а крупу просушити на чистому рушнику.

Крок 2

Далі потрібно додати жирне молоко або вершки. Можна додати два інгредієнти і змішати їх навпіл. Молоко потрібно закип'ятити, додати до нього дрібку солі, цукру за смаком та вершкове масло. А потім всипати просушений рис. Все разом варити орієнтовно 5 хвилин.

Крок 3

Далі збити яйця з другою половиною цукру до отримання однорідної маси. Цю суміш необхідно рівномірно влити в кашу і постійно помішувати, щоб не утворилися грудок. Чим однорідніше буде консистенція — тим краще. Всю суміш доводимо до кипіння, але не доварювати до готовності рису.

Крок 4

За традиційним рецептом, «доходити каша має в подушках». Каструлю зі стравою буквально загортають у ковдри, обкладають подушками та ставлять доходити в тепле місце на 2-3 години.

Крок 5

Коли каша буде готова, її розгортають. Структура має бути дуже ніжною, крупа практично не відчувається. Подавати Авдіївську кашу потрібно з розтопленим маслом, а прикрашати вишнями чи родзинками. Смачного!