М’ясо по-французьки: соковите куряче філе під сиром і ананасом з прованськими травами
М’ясо по-французьки — популярна страва в Україні, яка, всупереч назві, не має французького походження. Це запечене м’ясо (частіше свинина, рідше яловичина чи курятина), під шаром цибулі, картоплі, майонезу та сиру. Усе вкладається шарами у форму й запікається в духовці. М’ясо готується дуже просто й виходить дуже смачним. Прованські трави надають страві аромату та насиченого пряного смаку зі свіжими нотками. У сучасній гастрономії страва вважається «важкою» через майонез і кількість жиру, але багато хто досі її обожнює за простоту й смак дитинства.
Якщо ви полюбляєте цю страви і хочете її урізноманітнити, то замість майонезу додайте до м'яса соус бешамель або сметану. Також більш насичений смак можна отримати з додаванням грибів, томатів, часнику чи консервованої кукурудзи, як у цьому рецепті. М’ясо можна маринувати попередньо (наприклад, у гірчиці). Так воно стане більш ніжним та ароматним. Час приготування залежить від вашої духовки — приблизно 40–50 хвилин.
Інгредiєнти:
Приготування
Куряче філе нарізаємо пластинами та відбиваємо молотком з обох боків. Перед тим як відбивати, застеліть дошку харчовою плівкою. Зверху також накривайте м’ясо плівкою — щоб бризки не розліталися в різні боки. Приправте його сіллю, перцем і прованськими травами.
Складіть шматочки один на один й залиште на 10 хвилин. Наріжте цибулю півкільцями. Твердий сир натріть на великій тертці. На деко налийте рослинну олію й викладіть цибулю і трохи притисніть. Чим більше цибулі — тим соковитішим і смачнішим буде м’ясо. Зверху викладіть м’ясо. Злегка змастіть його майонезом.
Тоді викладіть консервований ананас, нарізаний кубиками. Зверху — тертий сир. Сир злегка полийте сіткою з майонезу. Ставте в духовку, розігрійте до 180° C.
Через 40 хвилин дістаньте м’ясо з духовки і подавайте до столу. Смачного!