Яблучний штрудель: ідеальний рулет з тонким тістом філо та солодкою соковитою начинкою
Беремо вже готове тісто філо, додаємо будь-яку начинку, в духовку і готово.
Штрудель - це різновид солодкого або солоного листкового тіста з начинкою всередині. Історія штруделя налічує сотні років, його готували як легку, але ситну їжу бідняки. Назва штрудель походить від німецького слова, що означає «вир» або «вихор». У згорнутому вигляді випічка нагадує внутрішню частину вихору. Штрудель найчастіше асоціюється з австрійською кухнею, але також є традиційною випічкою на території, що раніше належала до Австро-Угорської імперії. Штрудель набув популярності у 18 столітті завдяки імперії Габсбургів (1278-1780). У цих країнах найбільш відомим є яблучний штрудель.
Яблучний штрудель вважається національною стравою Австрії, а також є офіційною державною випічкою Техасу. Саме віденці прославили цю страву своїми ніжними, тонкими шарами тіста та солодкою, терпкою яблучною начинкою.
Інгредiєнти:
Приготування
Очистити яблука від шкірки та кісточок, нарізати слайсами. Протушкувати яблука на пательні, на вершковому маслі, щоб випарувалась волога. Дати яблукам охолонути. Додати сухарі з цукром і ванільним цукром. Додати промиті, просушені родзинки і обсмажені горіхи.
На один штрудель взяти 4-5 листів тіста філо, кожен, за допомогою пензлика, змастити олією, накривши іншим. На край викласти начинку і сформувати рулет.
Випікати штрудель при 180 градусах - 20-25 хвилин, до золотистого кольору. За 2-3 хвилини до випікання, змастити його невеликою кількістю вершкового масла.
Перед подачею присипати цукровою пудру. Краще смакує з вершковим морозивом.