Лосось у стилі антипасто: вишукана вечеря з середземноморським вайбом
Аntipasti — закуска в італійській кухні. Слово означає «перед їжею». У класичній італійській кухні це можуть бути мариновані в олії овочі, салат Капрезе, страви з копченостями, оливками, запеченими овочами, сирами (наприклад, моцарелою), морепродуктами, шматочками свіжих фруктів, зеленню. Це не тільки звичайні сирні або м'ясні нарізки, які прикрашають овочами. Це набір, як холодних, так і гарячих закусок, які збуджують апетит не тільки своїм виглядом, а й смаком і ароматом.
Склад антипасто може бути абсолютно різним, і в кожному регіоні Італії відрізнятися своїми особливостями. А ще їх рецепти безпосередньо залежать від пори року. Це можуть бути запечені в духовці або на овочі грилі, тонко нарізане м'ясо, смачні морепродукти, мариновані оливки, каперси, в'ялені томати, солодкий перець і, звичайно, сир. Лише кілька середземноморських антипасто — і звичайний шматок лосося стає ресторанною стравою. Запечіть у духовці чи підсмажте на грилі за цим рецептом — смак літа гарантовано. У цій закусці присутні всі традиційні інгредієнти антипасто: помідори, оливки, серцевина артишоків, томі відмінний результат просто гарантовано.
Інгредiєнти:
Приготування
Помістіть помідори, половину зелені, 1 столову ложку каперсів, часник, цедру лимона і вершкове масло в миску і розімніть ложкою. Або ж помістіть інгредієнти в кухонний комбайн і подрібніть до однорідної маси. Ароматизоване вершкове масло можна зберігати в холодильнику до двох днів.
Покладіть аркуш пергаментного паперу, достатньо великий, щоб вільно обернути лосось, на аркуш фольги такого ж розміру. Покладіть лосось зверху, потім розріжте рибу на порції, не прорізаючи шкіру, щоб філе залишилося цілим. Розділіть на порції такого розміру, як вам подобається, залежно від кількості гостей.
Серцевину артишоків крупно нарізати і обсмажити на сковорідці на олії або використовувати консервовані. Змастіть лосось ароматизованим маслом, потім додайте решту каперсів, скибочки лимона, оливки та артишоки. Загорніть фольгу і пергамент навколо лосося і затисніть кінці, щоб закрити, утворивши вільний пакунок.
Щоб запекти лосось, розігрійте духовку до 200 °C/180 °C з вентилятором/газ 6. Покладіть пакунок на деко і запікайте протягом 30 хвилин, потім залиште на кілька хвилин, перш ніж розгортати. Як варіант, розпаліть барбекю, дочекайтеся, поки полум'я згасне, покладіть пакунок прямо на решітку і запікайте протягом 8-15 хвилин або до повної готовності лосося. Перевірте готовність лосося, натиснувши на м'ясо виделкою — воно повинно легко розпадатися на шматочки. Подавайте на блюді, посипавши рештою зелені та поливши масляним соусом.