Меренговий рулет з полуницею: рецепт без вершків з м'ятним цукром
Меренговий рулет з полуницею та м'ятою — це повітряний варіант без додавання вершків. Такий десерт підійде тим, хто шукає смачний, але одночасно помірно калорійний варіант. Окрім того, він вийде вже з першого разу. Рецептом поділилася кулінарна блогерка Оля Пінс в Ютуб.
Інгредiєнти для меренги
Інгредiєнти для крему
Приготування
Починайте з того, що з шести яєць відділіть білки від жовтків. Робіть це по одному. Відокремлюйте білок від жовтка для одного яйця в окремий стакан і тільки потім додавайте його до великої ємності. Робіть так по черзі з кожним, тому що якщо потрапить навіть невелика частка жовтка у білок, він зіпсується і не підійде для збивання. І, звісно, пам’ятайте, що буде прикро, якщо це буде останнє яйце, яке зіпсує всі попередні білки, і доведеться все робити заново. Тому робіть все це окремо. Також переконайтеся, що ємності чисті, щоб це не завадило збиванню. Жовтки нам не знадобляться. Ставте їх у холодильник.
Додавайте до білків дрібку солі і спочатку збівайте на невеликій швидкості, поступово її збільшуючи. Коли білок стане ось таким пінним, збільшуйте швидкість до максимуму. Додайте пів столової ложки лимонного соку, щоб білки стали яскраво білими. А коли маса стане ось такою пишною і білою, починайте поступово додавати підсолоджувач. У вас це повинно бути 200 г цукру. Додавайте його в кілька підходів. Ви можете замінити його на цукрозамінник. Я пробувала готувати меренговий рулет з ритритом. Смак, в принципі, той самий, але мені здалося, що корж вийшов недостатньо пишним.
Збивайте на максимальній швидкості ще кілька хвилин після того, як ви повністю додали весь цукор, доки маса не стане ось такою глянцевою і щільною. В кінці додайте одну столову ложку кукурудзяного крохмалю. Можна замінити на картопляний. Перемішайте або вручну, або на мінімальній швидкості, щоб він рівномірно розподілився. У вас стандартний деко розміру 35х40 см. Застеліть пергаментом. Пергамент обирайте якісний, щоб мав силіконове покриття. Або тоді трохи змастіть маслом, бо буде прикро, якщо через пергамент ви не зможете відліпити його від коржа. І на цьому все — приготування десерту може закінчитися. Розподіліть рівномірним шаром.
До речі, дуже зручно це робити за допомогою ось такого шпателя для крему. Ставте у розігріту до 150° духовку. Якщо корж починає трохи надуватися, зменшуйте температури ще на 10°. У вас він повинен випікатися 30 хвилин, нагрів верх-низ. Поки готується, приготуйте крем. Цього разу використовуйте м'ятний цукор. У вас тут 50 г звичайного цукру і кілька гілочок перцевої м'яти. Можете використовувати будь-яку іншу м'яту, яка у вас є. Хоча взагалі, якщо у вас немає м'яти, то просто використовуйте для десерту звичайний цукор і цей етап пропустіть.
Змішуйте листя м'яти та цукор у чаші блендера та перемішуйте до ось такого стану. Далі вам необхідно буде перекласти це у форму для випікання. Тому цей етап краще робити спочатку, перед тим, як ви готували тісто на корж. Ставте в духовку, розігріту до 50°, хвилин на 15, періодично помішуючи ось так лопаткою, бо цукор буде збиратися у грудочки. Далі просто діставайте з духовки і залишайте. М'ятний цукор готовий. Його можна використовувати і для інших десертів. Також можна його зараз перебити ще раз блендером, щоб він став більш дрібним, але я цього робити не стала.
Тепер для крему беріть 300 г вершкового сиру та 200 г кисломолочного п'ятивідсоткового сиру пастоподібного. Або якщо ви з Харкова, бери агромолівський у стакані. Додавайте 50 мл молока і наш м'ятний цукор. Перебивайте погружним блендером до однорідної маси. Якщо вона у вас виходить більш рідкою, додайте до неї желатин — пів чайної ложки, розбавленої у одній столовій ложці води. Крем має добре тримати форму, бо інакше наш десерт просто може зіпсуватися.
Готовність коржу перевіряйте зубочисткою. Просто протикайте. Якщо вона суха, значить, готовий. Накрийте решіткою, пергаментом і переверніть. Ось так. Деко вже не гаряче. Тепер треба акуратно зняти пергамент з боків. Він трохи прилипне, і це нормально. Спочатку знімайте по краях, а потім з усієї поверхні. Покрийте кремом. Зручніше це робити кондитерським мішком, тому що, якщо мазати крем лопаткою, можна пошкодити корж, бо він дуже ніжний, з ним треба обережно. Я ось викладаю спочатку мішком, а потім вже лопаткою розрівнюйте по поверхні.
Далі треба додати наш головний інгредієнт. Це полуниця. Її нарізайте кубиками. На жаль, заморожена полуниця не дуже підходить для цього рецепту. Віддайте перевагу саме свіжим ягодам. Хоча із заморожених можна зробити полуничний конфітюр, і тоді його також додати до десерту.
Тепер обережно загортайте рулетик. Робіть це через пергамент, бо навіть якщо ви будете протискати рулет пальцями, можуть залишитися сліди. Залишайте його загорнутим у пергаменті приблизно на півгодини у холодильнику, щоб він стабілізувався. Також невелику кількість крему залиште, щоб використати потім для прикрашання за допомогою кондитерського мішка. Зверху викладайте ще більше ягід та листя м'яти. Прикрашайте на свій смак.