На вогнищі як у горах: ідеальний закарпатський бограч

Time to cook 3 год готування Time to prepare 30 хв пiдготовки Portions 10 порцiй
На вогнищі як у горах: ідеальний закарпатський бограч Надано NV Food
Насичений аромат паприки, соковите м’ясо та овочі, приготовані на відкритому вогні — так смакує справжній закарпатський бограч. Готуйте за цим рецептом і насолоджуйтеся відмінним результатом.

Бограч (угор. bogrács, богораш, богорош) — страва (угор. leves — суп), приготована з м’яса, солодкого перцю, меленої паприки, помідорів, картоплі, моркви та спецій; страва закарпатської кухні. На Закарпатті боґрачем називають першу страву угорської національної кухні. Угорською слово «бограч» означає «казан», в якому готуються різні страви, від перших страв або левешів до різноманітних видів гуляшу. Слово бограч походить від турецького «bakraç» — ківш. Рецепт боґрача (левеша) сягає в давнину, коли угорські кочові племена, а пізніше пастухи в польових умовах на вогні готували цей вид їжі. Щоб додати страві гостроти, інколи до бограчу додають єрош пішта — соус із перетертих перців. Пропонуємо рецепт справжнього закарпатського бограчу на вогні. Страва готується доволі довго, проте не вимагає складних кулінарних трюків чи надто дорогих інгредієнтів. Це не просто рецепт, а цілий процес, який може об’єднати дружню компанію, адже роботи над приготуванням точно вистачить усім. Готуйте та насолоджуйтесь смаком і ароматом цієї першої страви! Подавайте готову страву з хлібом.

Порцій10
Енергетична цінність650 ккал
Бiлки33.7 г
Жири36.6 г
Вуглеводи47.9 г
Health Score Середній рівень

Інгредiєнти:

Сало 200 г
Часник 1 головка
Морква 700 г
Вода 1 ½ л
Картопля 1 ½ кг
Сіль за смаком
Зелень за смаком
Петрушка свіжа за смаком
Сік томатний за смаком
Паприка за смаком

Важливо: в оригінальному рецепті використовують копчений шпондер та додають 0,5 ст. л. пасту ерош пішта 

Приготування

Крок 1

Розпаліть багаття для приготування бограча. Використовуйте дрова або вугілля. Спочатку поріжте соломкою сало і покладіть у посуд. Додайте часник і смажте до рум'яного кольору. Тоді заберіть сало і часник, перекладіть в окрему тарілку.

Жирне домашнє сало є основою приготування бограчу Надано NV Food
Крок 2

Ці складові можна з'їсти окремо, нам потрібен сам жир із часниковим ароматом. Тоді поріжте копчений шпондер (грудинку) також соломкою і покладіть в казан. Цибулю поріжте напівкільцями і додайте туди ж. Цибулю смажте до золотистого кольору.

Закарпатський бограч готується на вогні Надано NV Food
Крок 3

Тоді додаємо порізану кубиками моркву та солодку мелену паприку, перемішуємо. Ріжемо дрібно яловичину і теж кладемо в казан, перемішуємо, накриваємо кришкою і залишаємо орієнтовно на 30 хв.

Паприка надасть страві неповторного аромату Надано NV Food
Крок 4

Нарізаємо доволі грубими шматками свинину, перемішуємо. Додаємо гарячої води, щоб не було перепаду температури. Накриваємо кришкою. Даємо поваритися орієнтовно півтори години. 

Бограч точно сттане коронною стравою на святковому столі Надано NV Food
Крок 5

Тоді додаємо томатний сік (можна і домашній). Також кладемо порізану картоплю. Через 30 хв кладемо болгарський перець, пасту ерош пішту, копчену паприку, дрібно порізаний часник, сіль перець, зелень. 

Бограч виходить жирним, ситним, ароматним і смачним Надано NV Food
Крок 6

Все ретельно перемішуємо і подаємо до столу.

Бограч найкраще смакує зі шматком чорного хліба Надано NV Food