На вогнищі як у горах: ідеальний закарпатський бограч
Бограч (угор. bogrács, богораш, богорош) — страва (угор. leves — суп), приготована з м’яса, солодкого перцю, меленої паприки, помідорів, картоплі, моркви та спецій; страва закарпатської кухні. На Закарпатті боґрачем називають першу страву угорської національної кухні. Угорською слово «бограч» означає «казан», в якому готуються різні страви, від перших страв або левешів до різноманітних видів гуляшу. Слово бограч походить від турецького «bakraç» — ківш. Рецепт боґрача (левеша) сягає в давнину, коли угорські кочові племена, а пізніше пастухи в польових умовах на вогні готували цей вид їжі. Щоб додати страві гостроти, інколи до бограчу додають єрош пішта — соус із перетертих перців. Пропонуємо рецепт справжнього закарпатського бограчу на вогні. Страва готується доволі довго, проте не вимагає складних кулінарних трюків чи надто дорогих інгредієнтів. Це не просто рецепт, а цілий процес, який може об’єднати дружню компанію, адже роботи над приготуванням точно вистачить усім. Готуйте та насолоджуйтесь смаком і ароматом цієї першої страви! Подавайте готову страву з хлібом.
Інгредiєнти:
Важливо: в оригінальному рецепті використовують копчений шпондер та додають 0,5 ст. л. пасту ерош пішта
Приготування
Розпаліть багаття для приготування бограча. Використовуйте дрова або вугілля. Спочатку поріжте соломкою сало і покладіть у посуд. Додайте часник і смажте до рум'яного кольору. Тоді заберіть сало і часник, перекладіть в окрему тарілку.
Ці складові можна з'їсти окремо, нам потрібен сам жир із часниковим ароматом. Тоді поріжте копчений шпондер (грудинку) також соломкою і покладіть в казан. Цибулю поріжте напівкільцями і додайте туди ж. Цибулю смажте до золотистого кольору.
Тоді додаємо порізану кубиками моркву та солодку мелену паприку, перемішуємо. Ріжемо дрібно яловичину і теж кладемо в казан, перемішуємо, накриваємо кришкою і залишаємо орієнтовно на 30 хв.
Нарізаємо доволі грубими шматками свинину, перемішуємо. Додаємо гарячої води, щоб не було перепаду температури. Накриваємо кришкою. Даємо поваритися орієнтовно півтори години.
Тоді додаємо томатний сік (можна і домашній). Також кладемо порізану картоплю. Через 30 хв кладемо болгарський перець, пасту ерош пішту, копчену паприку, дрібно порізаний часник, сіль перець, зелень.
Все ретельно перемішуємо і подаємо до столу.