Насичений, буряковий та густий: рецепт українського борщу з яловичиною та свининою

Time to cook 3 год 1 хв готування Time to prepare 30 хв пiдготовки Portions 10 порцiй
Саме так колись уявляли кухню карпатського регіону, і зібрали рецепти різних країн. Це український борщ із кулінарної книги США Cooking Slavic Style 1983 року.

Книжка Cooking Slavic Style  описує кухні етносів карпатського регіону чи слов'ян, які, як зазначено у вступі книги, сформували власний впізнаваний кулінарний стиль простої, і водночас яскравої їжі. До збірника ввійшли страви русинської, української, польської, чеської (богемської, словацької та моравської), румунської та угорської кухонь. Окрім того, вона описує побутові релігійні ритуали та молитви, пов’язані із вживанням їжі, традиції святкування Різдва та Великодня, тощо. Пропонуємо приготувати борщ за рецептом звідси. Його варять на яловичому бульйоні з кістками, додають і свинину. Страва виходить дуже насиченою, яскравою, буряк додає рожевого кольору, а томати водночас розбавляють своєю солоністю. Канонічний смак борщу — квасний та трохи солоний, а це досягнуто тут завдяки оцту, що доповнює композицію. Подавайте з великою кількістю сметани та із зеленню. 

Порцій10
Енергетична цінність295 ккал
Бiлки25.7 г
Жири13 г
Вуглеводи19.7 г
Health Score Достатній рівень

Приготування

Крок 1

Вимийте буряк і відваріть 7 штук, цілих і неочищених, у підсоленій воді, щоб покрити, з додаванням 1/4 склянки оцту. Варіть 30-40 хвилин, поки не стане м'яким. Злийте воду, почистіть буряк і наріжте соломкою. У великий казан покладіть яловичину, кістки, свинину та 2-1/2 літри холодної води. Доведіть до кипіння. Добре процідіть. 

Крок 2

Додайте лавровий лист, перець горошком, петрушку, часник, моркву, цибулю і цибулю-порей; варіть на повільному вогні під кришкою 1-1,5 години, або поки м'ясо не стане м'яким. Додайте капусту, помідори та варений буряк; продовжуйте варити на повільному вогні ще 30 хвилин, або поки інгредієнти не стануть м'якими. 

Крок 3

Вийміть м'ясо і наріжте, викинувши кістки і хрящі. Вийміть і викиньте кістки, лавровий лист, перець горошком, петрушку і часник. Поверніть нарізане м'ясо в каструлю. Посоліть.

Крок 4

Почистіть і натріть на тертці буряк, що залишився. Покладіть в каструлю з 1 склянкою гарячого бульйону, рештою 1/4 склянки оцту і цукром. Доведіть до кипіння. Перемішайте та підігрійте борщ, якщо потрібно. Розлийте страву по тарілках і прикрасьте ложкою сметани.