Пісний і традиційний: рецепт борщу з грибами та квасолею на буряковому квасі

Time to cook 40 хв готування Time to prepare 13 год 20 хв пiдготовки Portions 6 порцiй
Пісний і традиційний: рецепт борщу з грибами та квасолею на буряковому квасі Rawlik/depositphotos.com
Одна з головних таємниць борщу це те, чому він стає смачніше на наступний день. Цей грибний борщ надзвичайно апетитний ще свіжим, а коли простоїть трошки - за вуха не відтягнеш.

Цей рецепт полтавських січеників знаходимо у самвидавній книжці 1985 року Алли Турченко під назвою Українське кулінарне мистецтво як частка національної культурної спадщини.  Як зазначила авторка, у Наддніпрянській Україні пісний борщ з грибами або рибою обов'язково їдять на Святвечір, а влітку їдять холодним. 

Його можна готувати без квасу зі свіжими буряками, але в такому випадку треба відповідно збільшити кількість води та томатної пасти. Якщо немає сухих грибів, візьміть 200 г свіжих, а томатну пасту замініть на 400 г помідорів. До борщу можна подати пампушки з часником чи улюблений житній і домашній хліб.

Порцій6
Енергетична цінність317 ккал
Бiлки7.1 г
Жири17 г
Вуглеводи37.6 г
Health Score Достатній рівень

Приготування

Крок 1

Квасолю замочують на ніч, вранці замінюють воду та варять до готовності. Свіжі гриби миють чистять, якщо потрібно, ріжуть пластівцями і смажать на олії доки не випарується вода. Якщо гриби сухі, їх миють, завчасно замочують та варять до готовності. Бульйон цідять на тканину, а гриби тоненько ріжуть.


Крок 2

Буряки ріжуть соломкою, підсмажують на олії, потім додають трохи води і тушкують під кришкою до напівготовності. Картоплю чистять, ріжуть на 6-8 частин та смажать на олії до золотавого кольору.

Крок 3

 Буряки і мілко порізану цибулю кладуть у киплячу воду, хвилин через 10-15 додають картоплю, половину солі, перець, лавровий лист, варять 5-7 хвилин, кладуть порізану соломкою капусту, варять хвилин 10 та додають квас.

Крок 4

Для засмажки цибулю мілко січуть, моркву труть на тертку або ріжуть соломкою, корінець петрушки мілко січуть, все смажать на олії, потім додають томатну пасту або мілко порізані помідори без шкірки та тушкують ще декілька хвилин.

Крок 5

Гриби і квасолю з бульйоном, засмажку, подрібнений і тертий з сіллю у ковганці (ступці) часник, петрушку або кріп кладуть у борщ та ще раз дають прокипіти на тихому вогні. Борщу дають настоятися хвилин 30, а потім подають до столу. В кожну тарілку кладуть 1 ч.л. сметани.

Київський борщ із яловичиною: рецепт із книги самвидаву про українську кулінарну спадщину
Київський борщ із яловичиною: рецепт із книги самвидаву про українську кулінарну спадщину
Time to cook 4 год 10 хв
Борщ
Насичений, буряковий та густий: рецепт українського борщу з яловичиною та свининою
Насичений, буряковий та густий: рецепт українського борщу з яловичиною та свининою
Time to cook 3 год 1 хв
Борщ
Весняна сила: зелений борщ з молодої кропиви
Весняна сила: зелений борщ з молодої кропиви
Time to cook 50 хв
Борщ
Зелений борщ: класичний рецепт від Євгена Клопотенка
Зелений борщ: класичний рецепт від Євгена Клопотенка
Time to cook 40 хв
Борщ
Борщ по-слобожанськи: рецепт на реберцях та з солодким перцем
Борщ по-слобожанськи: рецепт на реберцях та з солодким перцем
Time to cook 40 хв
Борщ
Повільний борщ: незвичний рецепт з квашеним огірком та розсолом від всесвітньо відомого шефа Xосе Aндреаса
Повільний борщ: незвичний рецепт з квашеним огірком та розсолом від всесвітньо відомого шефа Xосе Aндреаса
Time to cook 2 год 30 хв
Борщ
Рецепт борщу від шефа: «cмачніше, ніж у мами»
Рецепт борщу від шефа: «cмачніше, ніж у мами»
Time to cook 1 год 10 хв
Борщ
З квасолею: рецепт веганського борщу яскравого рожевого буряка
З квасолею: рецепт веганського борщу яскравого рожевого буряка
Time to cook 45 хв
Борщ
Пісний грибний борщ: рецепт одної з головних різдвяних страв
Пісний грибний борщ: рецепт одної з головних різдвяних страв
Time to cook 45 хв
На обід чи вечерю
Домашній і рідний: рецепт борщу з часниковими пампушками
Домашній і рідний: рецепт борщу з часниковими пампушками
Time to cook 1 год 10 хв
Борщ