Борщ по-слобожанськи: рецепт на реберцях та з солодким перцем
Безперечно різноманіття рецептів борщу регіону Слобожанщини неможливо описати лиш одним рецептом. Проте ми ділимося одним з них. Головний секрет — наваристий бульйон на реберцях, який створить насичену основу для ароматного та густого борщу. За бажанням додавайте квасолю та регулюйте кількість спецій.
Інгредiєнти:
Приготування
Свинячі реберця покласти в каструлю з киплячою водою та довести до кипіння і проварити 1 хвилину. Викласти їх в каструлю, додати 2 літри холодної води. Потім покласти 1 ретельно промиту цибулину в лушпинні, адже вона надасть бульйону відповідний цегляний колір. Додати 1 очищену картоплину та моркву в каструлю та довести до кипіння. Варити бульйон треба на мінімальному вогні близько 80 хвилин.
Коли закипить бульйон, через 20 хвилин вийняти з нього картоплину і додати в нього 1 почищений і нарізаний буряк. Готувати бульйон 60 хвилин, буряк повинен виваритися, передавши бульйону яскравий колір. Зварену картоплину треба розім'яти та залити бульйоном. Тоді 1 цибулину почистити, нарізати кубиками та обсмажити на 30 грамах смальцю до прозорості.
Далі додати 1 очищену і натерту морквину та готувати на невеликому вогні ще 3-4 хвилини. Відлити 2/3 частини бульйону. У решту 1/3 частини суміші додати 15 грамів дрібно нарізаної петрушки і 35 грамів дрібно нарізаної зеленої цибулі. Перемішати та прогріти 1 хвилину.
Додати 1 очищену і натерту моркву.
Перекласти прогріту зелень в інший посуд. Покласти на сковорідку 2/3 відкладеної овочевої суміші і додати до неї 300 г натертих і протертих через сито помідорів. Додати 5 грамів солі та 7 грамів цукру. Потім підігріти суміш, помішуючи, 10-12 хвилин. Досвідчені господині кажуть, що в жодному разі не треба додавати ніякого додаткового буряка, а також лимонного соку, квасу, оцту, адже саме помідори додадуть борщу необхідний кислий смак.
Через 80 хвилин вийняти з каструлі цибулю та моркву, далі додати в каструлю 3 очищені та нарізані невеликими шматочками картоплини. Через 10 хвилин додати 250 грамів нарізаної капусти, 15 грамів солі і 1 очищений і нарізаний червоний болгарський перець. Готувати страву ще 10 хв.
Далі додати пом'яту картоплину. Готувати 2-3 хвилини. Вона надасть борщу особливої шовковистої консистенції. Потім додати 3 очищені і дрібно нарізані зубчики часнику, перець горошком, лавровий лист, а також підготовлену зелень. Зняти з вогню і залишити під ледь відкритою кришкою на 20 хвилин.