Ідеальна осіння вечеря по-французьки: рецепт Кок-о-рислінг
Інгредiєнти:
Приготування
Розріжте головку часнику навпіл по горизонталі, потім покладіть обидві половинки у велику миску зі шматками півня, гілочкою кожної з трав, одним лавровим листком і чайною ложкою крупної солі. Влийте вино, накрийте миску, поставте в холодильник і залиште маринуватися на стільки, на скільки вистачить часу, але не більше ніж на 12 годин.
Тим часом покладіть відкладену тушку курки в глибоку каструлю з рештою трав. Грубо наріжте моркву (якщо вона чиста, можна не чистити), почистіть і розріжте навпіл цибулину, а потім додайте обидві в каструлю. Наполовину залийте холодною водою і доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь, зніміть піну, що піднімається на поверхню, і варіть дуже обережно протягом півтори години.
Процідіть бульйон, а потім викиньте ароматичні речовини та кістки (після того, як виберете та збережете м'ясо). Поверніть бульйон назад у порожню каструлю і знову доведіть до кипіння. Трохи зменшіть вогонь і варіть, поки кількість бульйону не зменшиться приблизно до 300 мл.
Дістаньте м'ясні шматки з винного маринаду, обсушіть їх, приправте і відкладіть убік.
Розтопіть чверть вершкового масла у великій каструлі на середньому вогні, потім обсмажте бекон (сало) до золотистого кольору (наріжте його з товсто нарізаного бекону, якщо вам так зручніше). Тим часом помийте і дрібно наріжте цибулю-порей та розріжте гриби навпіл (або на четвертинки, якщо вони великі).
Додайте вино і залиште м'ясо тушкуватися. Вийміть курку та зменшіть вогонь. Всипте борошно в гарячий жир на сковороді, готуйте, помішуючи, пару хвилин, потім додайте вино з маринаду, зішкрябуючи при цьому дно і боки сковороди. Додайте бульйон і підрум'яненого півня, доведіть до кипіння, накрийте каструлю кришкою, зменшіть вогонь і залиште варитися на 90 хвилин, поки м'ясо не буде відставати від кісток. Вийміть курку та відкладіть вбік.
Збийте вершки та яєчний жовток у невеликій мисці, потім зніміть каструлю з вогню і додайте вершкову суміш до соусу.
Поверніть сковороду на повільний вогонь, доведіть до кипіння і варіть, регулярно помішуючи, поки соус не загусне настільки, щоб злегка вкривати зворотний бік ложки. Приправте за смаком, додайте цибулю-порей, гриби та курку, злегка прогрійте і подавайте, посипавши петрушкою.