Карамельний тарт із яблуками: рецепт з ефектом "оу-вау"

Time to cook 30 хв готування Time to prepare 50 хв пiдготовки Portions 8 порцiй
Карамельний тарт із яблуками: рецепт з ефектом "оу-вау" надане власниками
Якщо ви не любите карамель, зробіть французький яблучний тарт, який одразу запікається з яблуками та не містить у складі зайвого цукру.

Ніжне пісочне тісто, соковита яблучна начинка та тягуча карамель. Це міг би бути опис до вишуканого ресторанного десерту. Втім, таку смакоту можна легко приготувати власноруч. 

Щоб зробити ідеальне пісочне тісто, масло має бути дуже холодним, а краще — замороженим. Наріжте його кубиками або натріть на тертці. Готове тісто обов’язково охолоджуйте в холодильнику хоча б 15-20 хвилин. Якщо маєте більше часу, лишіть його на 30-60 хвилин, загорнувши в плівку. Це дасть клейковині «відпочити» та запобіжить усадці під час випікання. Розкачувати тісто краще між двома листами пергаменту, щоб воно не прилипло до столу. Оптимальна товщина для тарта не має перевищувати 3-5 мм.

Порцій8
Енергетична цінність706 ккал
Бiлки7 г
Жири41.3 г
Вуглеводи79.5 г
Health Score Недостатній рівень

Інгредiєнти для тіста

Цукор 1 ст. л.
Молоко 3 ст. л.
Сіль ⅓ ч.л.

Інгредiєнти для карамелі

Цукор 200 г
Вершки 33% 200 мл

Інгредiєнти для начинки

Яблуко 4 шт.
Цукор 1 ст. л.

Приготування

Крок 1
Зʼєднайте у глибокій мисці 350 г борошна, 1 ст. л. цукру, 180 г натертого на велику тертку холодного масла, 1 яйце, 1 жовток, 3 ст. л. молока та ⅓ ч. л. солі. Замісіть тісто. Заверніть його у харчову плівку та відправте у холодильник на 15-20 хвилин.
Крок 2
Тим часом поріжте середнім кубиком 4 яблука. Протушкуйте яблука на 20 г масла, додавши 1 ст. л. цукру, протягом 10 хвилин. Головне, щоб випарувалась вся рідина. Готовій начинці дайте остигнути.
Крок 3
Розкачайте тісто у корж. Викладіть його у форму для тарта діаметром 26 см. Розрівняйте, ножем зріжте тісто по бортику. Наколіть тісто виделкою.
Крок 4
Зверху викладіть лист пергаменту та засипте форму квасолею. Випікайте тарт у заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці протягом 20-25 хвилин. Далі дістаньте форму, заберіть квасолю та випікайте ще 5 хвилин. Поки печеться корж, зробіть карамель. Для цього підігрійте у сотейнику 200 г цукру. Коли він почне темнішати, додайте 100 г масла, ретельно перемішайте до однорідного стану.
Крок 5
Влийте у цю масу 200 мл окремо підігрітих вершків жирністю 33%. Обʼєднайте всі інгредієнти. Варіть до загустіння, постійно помішуючи, протягом декількох хвилин. Викладіть яблучну начинку на тарт. Зверху вилийте карамель та розрівняйте начинку. Дайте тарту час настоятися перед подачею, щоб карамель застила. Нехай смакує!

Євген Клопотенко - шеф
Євген Клопотенко
шеф

Я переконався в цьому, коли зробив тарт з яблуками, що вразив мене і своїм смаком, і зовнішнім виглядом, і простотою рецепта.