Смажений пікантний тофу: «не можливо повірити, що це не курка»
Натирання на тертці дуже твердого тофу — один із найкращих кулінарних трюків для вечірок. Воно робить страву не лише швидшою у приготуванні (без потреби пресування!), а й оманливо «м’ясистою». У цьому рецепті з книги Великий веганський смак (Avery Books, 2024) тертий тофу обсмажують на сковороді до золотистого кольору, а потім покривають надзвичайно смачним соусом із паназійськими спеціями: фруктовим, але димним кочугару, горіховою підсмаженою кунжутною олією, а також багатим на умамі китайським чорним оцтом і соєвим соусом.
Результат — чудово хрусткий, жувальний і суперпікантний тофу, який вражає своєю «м’ясистістю». Його описують як «гострий курячий фарш», «у стилі ларб» або ж «не можливо повірити, що це не курка». Страва чудово пасує до вечері, але не менш смачна й на сніданок. Подавайте її зі смаженою чи приготованою на пару зеленою квасолею або броколі — і матимете швидку та яскраву страву. Щоб заощадити час, ви можете натерти тофу та підготувати ароматичні спеції ще з вечора. Надтвердий тофу або тофу з високим вмістом білка є чудовою заміною м’яса. Якщо ж у вас його немає, використайте звичайний надтвердий тофу, злегка притисніть його протягом 10 хвилин, натріть на тертці й промокніть рушниками, щоб прибрати зайву вологу. Немає кочугару? Замініть його 1–1,5 чайними ложками пластівців сичуанського чилі або соусом шрірача. Більшість китайських чорних оцтів ферментуються на основі зернових. Як альтернативу змішайте 2 частини рисового оцту з 1 частиною витриманого бальзамічного.
Інгредiєнти для основи:
Інгредiєнти для соусу:
Інгредiєнти для гарніру:
Інгредiєнти для подачі:
Важливо: в оригінальному рецепті до соусу додають ще 1 столову ложку китайського чорного оцту і 1 столову ложку кочугару (пластівці корейського чилі)
Приготування
Приготуйте тофу: загорніть тофу в тонкий кухонний рушник і обережно відіжміть долонями, щоб видалити частину води, але не розчавіть його. Натріть тофу на тертці з великими отворами. Якщо відламалися дрібні шматочки, наріжте їх дуже тонко.
У великій сковороді з антипригарним покриттям розігрійте олію на середньому вогні. Через хвилину-дві додайте зелену цибулю, перець чилі (якщо використовуєте) і часник. Готуйте, часто помішуючи, поки часник не стане трохи золотистим, а зелена цибуля не пом'якшиться, приблизно 2 хвилини.
Додайте натертий тофу в сковороду і перемішайте, щоб він покрився олією. Готуйте, не помішуючи, протягом 2 хвилин, потім перемішайте. Готуйте, помішуючи кожні 2 хвилини, доки тофу не стане золотисто-коричневим в деяких місцях, загалом 10-14 хвилин.
Тим часом приготуйте соус: у невеликій мисці змішайте тамарі, оцет, цукор, гочугару і кунжутну олію до однорідної маси. Влийте соус у сковороду — він почне швидко булькати — і перемішайте силіконовою лопаткою, щоб рівномірно покрити тофу. Готуйте 1 хвилину. Зніміть з вогню і посипте кунжутом.
Подавайте на вареному рисі, прикрасивши зеленою цибулею і кінзою. Зберігайте залишки в герметичному контейнері в холодильнику протягом 4-5 днів.