Швидкий чилі з індичкою: без зайвого жиру, але з повним смаком

Time to cook 20 хв готування Time to prepare 10 хв пiдготовки Portions 8 порцiй
Швидкий чилі з індичкою: без зайвого жиру, але з повним смаком NV via ChatGPT AI
Чи можна назвати це чилі, якщо воно готується всього за пів години? Для абсолютно свіжого смаку — так, можна. І ви можете у цьому переконатися на практиці.

Чилі — страва мексиканської та техаської кухонь. Назву взято з іспанської мови й означає вона буквально «чилі з м'ясом». Основними компонентами є гострий перець і подрібнене м'ясо, всі інші інгредієнти додають залежно від регіону чи особистих смакових уподобань. М'ясо може бути порізаним кубиками або у вигляді фаршу, також можна використовувати різні сорти м'яса (традиційно — яловичина) або їх поєднання. Найчастішими додатковими інгредієнтами є ріпчаста цибуля, часник, томати, солодкий перець і квасолю, хоча з приводу останньої ведуться суперечки, оскільки техаський різновид страви готується без квасолі. Іноді незадовго до кінця готування в чилі кон карне кладуть трохи цукру, меду або шоколаду чи какао. Як приправи найчастіше використовують орегано, зіру і чорний перець, рідше коріандр і лавровий лист. Існують також вегетаріанські рецепти страви, їх називають chili sin carne або chili non carne (букв. чилі без м'яса). При цьому м'ясо замінюють соєвим м'ясом, тофу, квасолею. Іноді використовують баклажани, гарбуз або цукіні. Готову страву подають з білим рисом, чипсами начос або тортилья, або просто як юшку.

Щойно страва готова, кале, кінза та перець залишаються яскравими та соковитими, ніби щойно з грядки. Індичка — ніжна і соковита, помідори — з легкою кислинкою, а спеції — делікатні. Якщо ж тримати каструлю на слабкому вогні довше або залишити чилі настоятися, смак стане більш глибоким і злитим — як у класичних повільно приготованих рагу. Завдяки сочевиці та цілому фунту капусти кале страва виходить багатою на білок і клітковину — такою ж поживною, як і ситною.

Порцій8
Енергетична цінність253 ккал
Бiлки23.2 г
Жири9.3 г
Вуглеводи21.9 г
Health Score Достатній рівень

Приготування

Крок 1

Розігрійте великий казан або іншу важку каструлю на сильному вогні, поки вона не нагріється. Додайте дуже тонкий шар олії та покрийте нею. Додайте цибулю та розподіліть її одним шаром. Готуйте, не помішуючи, доки дно не підрум'яниться, 2-3 хвилини. 

Крок 2

Злийте ще олії на сковороду. Додайте перець, часник та серрано. Злегка приправте сіллю та перцем і готуйте, часто помішуючи, доки цибуля не стане прозорою, 1-2 хвилини. Відсуньте овочі до одного краю каструлі. 

Крок 3

Змастіть порожню частину каструлі олією, потім додайте індичку та розподіліть її по цій половині каструлі. Посипте індичку та овочі порошком чилі, коріандром та кмином. Готуйте, втрушуючи спеції та ароматичні речовини в м'ясо та розламуючи м'ясо на дрібні шматочки, 2-3 хвилини. Спеції повинні пахнути підсмаженим.

Крок 4

Додайте капусту кале та готуйте, помішуючи, доки рідина не випарується, 1-2 хвилини. Додайте помідори та курячий бульйон і доведіть до кипіння. Щоб чилі був густішим, трохи розімніть сочевицю. Додайте сочевицю та знову доведіть до кипіння. Зменште вогонь, щоб підтримувати слабке кипіння, та додайте половину кінзи. 

Крок 5

На цьому етапі чилі готовий і матиме легкий та свіжий смак із хрусткими зеленими овочами. Ви також можете продовжувати тушкувати його годинами на найнижчому вогні, щоб чилі був м’якшим та підтушкованим. Якщо суміш пересохне, додайте більше бульйону або води. Подавайте чилі з часточками лайма, сметаною, сиром та рештою кінзи, за бажанням, з рисом.