До Маковія: хліб-равлик з маком, фісташками та яблуками від української кулінарки
Ця проста та неймовірно елегантна випічка підійде до святкування з будь-якого приводу. Медовий спас із цим хлібом, який додатково можна полити медом та подавати з чаєм стане незабутньо смачним. Рецептом поділилася українська кулінарка у Британії Оля Геркулес.
Інгредiєнти для тіста
Інгредiєнти для начинки
Приготування
Щоб приготувати тісто, збийте у великій мисці молоко, дріжджі, цукор та яйця. Додайте борошно і добре все перемішайте, щоб не було грудочок сухого борошна. На цьому етапі тісто буде виглядати трохи дивно — кошлатим, трохи вологим і дивним. Або поставте його в холодильник до наступного дня, або залиште для зволоження і підйому приблизно на 1 годину, накривши чайним рушником, в теплому місці… Змочіть руки, розтягніть і складіть тісто, щоб з'єднати його разом. Покладіть яблука в миску і вичавіть зверху лимонний сік, щоб вони не потемніли. Тим часом приготуйте начинку, покладіть мак, фісташки та молоко в каструлю і варіть на повільному вогні близько 30 хвилин або поки все молоко не випарується.
Залиште остигати, а потім перекладіть макову суміш у кухонний комбайн. Додайте вершкове масло, цукор, ваніль і сіль. Збийте до стану пасти. Перемішайте нарізане кубиками яблуко з маковою пастою і відставте в сторону. Для збирання добре притрусіть борошном робочу поверхню та руки. Зачерпніть тісто і обережно вимісіть його, збираючи борошно з робочої поверхні разом з тістом. Незабаром воно перестане бути липким і стане таким пишним і оксамитовим, як маківка новонародженого. Знову щедро присипаємо робочу поверхню борошном і за допомогою качалки починаємо розкачувати тісто. Ви також можете використовувати пальці, щоб розтягнути краї. Коли тісто матиме розмір приблизно 40×30 см, розподіліть по ньому начинку, а потім акуратно (щоб не порвати тісто) розподіліть макову та яблучну начинку руками. Начинка не покриє тісто ідеально, і по краях залишаться проміжки, але це не страшно.
Застеліть широке плоске деко папером для випічки. Розкачайте тісто, не надто щільно, в довгу колоду. Розріжте його навпіл, а потім розріжте обидві половинки вздовж. Обережно потягніть і підніміть один з шматків тіста і скрутіть його навколо себе, відкритою начинкою догори. Потім аналогічним чином оберніть наступний шматок тіста навколо першого витка. Акуратно викладіть нарізані яблука шкіркою догори. Змастіть тісто яєчним розчином і нещільно накрийте чистим чайним рушником. Поставте в тепле місце на 30 хвилин — 1 годину. Тісто має гарно піднятися. Розігрійте духовку до 220 С. Випікайте хліб приблизно 40 хвилин до рум’яної скоринки. Повертайте деко на півдорозі, якщо в духовці є гарячі місця. Дайте трошки охолонути, а потім наріжте скибочками і подавайте до столу.