Яблучний пай: рецепт пирога за простим рецептом з 1920-х

Time to cook 45 хв готування Time to prepare 20 хв пiдготовки Portions 8 порцiй
Яблучний пай: рецепт пирога за простим рецептом з 1920-х Inst @dessertnowdinnerlater
Рецепт знаходимо у журналі Жіноча Доля в посібнику для господинь за 1929 рік.

Жіноча доля – щомісячне та ілюстроване видання, а  двотижневий часопис за його редакцією, Добра хазяйка, виходив у Коломиї у 1925–1939 рр. Дві книжечки для господинь пропагували вживання овочів, городини та садовини. Але слово "овочі" на той час мало значення фруктів, а самі овочі мали назву "ярина". Тож, цей рецепт яблучного паю звідси має на меті популяризувати харчування на основі рослинних продуктів та вегетаріанство, що має допомогти покращити здоров'я. Особливо це актуально в зимовий період, коли нестача вітамінів дається взнаки. Ви можете модифікувати цей рецепт, додати більше спецій та зробити пиріг бажаної форми. Оригінальний десерт печеться в печі, але ви можете контролювати приготування у своїй духовці.

Скриншот на сайті seedsandroots
Порцій8
Енергетична цінність150 ккал
Бiлки4.1 г
Жири4.8 г
Вуглеводи23.8 г
Health Score Середній рівень

Інгредiєнти:

Цукор за смаком
Сметана 30% 2 ст. л.
Сіль 1 щіпка
Апельсин, цедра за смаком
Яблуко 6 шт.

Приготування

Крок 1

Розітріть три жовтки з цукром до побіління. Потрохи додавайте повну ложку масла і добре розітріть. до однорідності. Далі киньте дрібку солі та кілька ложок густої сметани. Киньте цедру апельсина та екстракт ванілі.  

Крок 2

Збийте до стійких піків три білки та обережно додавайте до суміші жовтків. Тепер потрібно просіяти і додавати борошно до тих пір, поки тісто не збереться до купи й не буде добре триматися. Має вийти консистенція однорідна, але тісто відщипатиметься дуже легко, може трохи кришитися. Розкачайте тісто до стану тонкого пласта 1-2 см і викладіть на невисоку змащену форму, зробивши бортики.  

Крок 3

Яблука нашаткуйте та додайте цукор за бажанням та корицю до смаку. Накрийте іншою частиною тіста, та защипніть краї. Змажте збитим яйцем та посипте цукром. На тісті можна вирізати тоненькі отвори чи візерунки.  

Крок 4

Випікайте у розігрітій духовці до рум’яності тіста та готовність перевірте шпажкою. Авторка рецепта пропонує подавати пиріг, порізаний квадратами ще гарячим. Також можна збити білки до піків, викласти їх на готовий пиріг та посипати цукром й посіченими горіхами.  

Німецький яблучний пиріг: майже без тіста, зате тане в роті як крем
Німецький яблучний пиріг: майже без тіста, зате тане в роті як крем
Time to cook 50 хв
Яблучні пироги і пляцки
Пиріжки з яблуками: рецепт на сирному тісті без дріжджів
Пиріжки з яблуками: рецепт на сирному тісті без дріжджів
Time to cook 30 хв
Хліб і булочки
«Чарівний» ірландський пиріг: рецепт, що порушує всі правила приготування
«Чарівний» ірландський пиріг: рецепт, що порушує всі правила приготування
Time to cook 1 год 10 хв
Ірландська
Яблучний штрудель: автентичний рецепт випічки на Рош-га-Шана
Яблучний штрудель: автентичний рецепт випічки на Рош-га-Шана
Time to cook 40 хв
Штрудель
Карамельна осінь: рецепт яблучного пирога з карамеллю
Карамельна осінь: рецепт яблучного пирога з карамеллю
Time to cook 50 хв
Яблучні пироги і пляцки
Святковий медовий пляцок з яблуками: вишукано і смачно
Святковий медовий пляцок з яблуками: вишукано і смачно
Time to cook 1 год
Яблучні пироги і пляцки
Яблучна шарлотка до чаю: хіт цієї осені
Яблучна шарлотка до чаю: хіт цієї осені
Time to cook 30 хв
Яблучні пироги і пляцки
Рецепт лимонно-яблучного пирога
Рецепт лимонно-яблучного пирога
Time to cook 40 хв
Яблучні пироги і пляцки
Випічка з обличчям: рецепт пирогів з яблуками до Геловіну у формі вирізаних облич
Випічка з обличчям: рецепт пирогів з яблуками до Геловіну у формі вирізаних облич
Time to cook 30 хв
Випічка
Повітряний і ніжний. Закритий яблучний пиріг із ванільним кремом - готується дуже просто
Повітряний і ніжний. Закритий яблучний пиріг із ванільним кремом - готується дуже просто
Time to cook 1 год 35 хв
Випічка