Яблучний пай: рецепт пирога за простим рецептом з 1920-х
Жіноча доля – щомісячне та ілюстроване видання, а двотижневий часопис за його редакцією, Добра хазяйка, виходив у Коломиї у 1925–1939 рр. Дві книжечки для господинь пропагували вживання овочів, городини та садовини. Але слово "овочі" на той час мало значення фруктів, а самі овочі мали назву "ярина". Тож, цей рецепт яблучного паю звідси має на меті популяризувати харчування на основі рослинних продуктів та вегетаріанство, що має допомогти покращити здоров'я. Особливо це актуально в зимовий період, коли нестача вітамінів дається взнаки. Ви можете модифікувати цей рецепт, додати більше спецій та зробити пиріг бажаної форми. Оригінальний десерт печеться в печі, але ви можете контролювати приготування у своїй духовці.
Інгредiєнти:
Приготування
Розітріть три жовтки з цукром до побіління. Потрохи додавайте повну ложку масла і добре розітріть. до однорідності. Далі киньте дрібку солі та кілька ложок густої сметани. Киньте цедру апельсина та екстракт ванілі.
Збийте до стійких піків три білки та обережно додавайте до суміші жовтків. Тепер потрібно просіяти і додавати борошно до тих пір, поки тісто не збереться до купи й не буде добре триматися. Має вийти консистенція однорідна, але тісто відщипатиметься дуже легко, може трохи кришитися. Розкачайте тісто до стану тонкого пласта 1-2 см і викладіть на невисоку змащену форму, зробивши бортики.
Яблука нашаткуйте та додайте цукор за бажанням та корицю до смаку. Накрийте іншою частиною тіста, та защипніть краї. Змажте збитим яйцем та посипте цукром. На тісті можна вирізати тоненькі отвори чи візерунки.
Випікайте у розігрітій духовці до рум’яності тіста та готовність перевірте шпажкою. Авторка рецепта пропонує подавати пиріг, порізаний квадратами ще гарячим. Також можна збити білки до піків, викласти їх на готовий пиріг та посипати цукром й посіченими горіхами.